Bulion i inne namiętności

La passion de Dodin Bouffant

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz", „Zapach zielonej papai") udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności" (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia. 

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. 

Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette" nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!
 

Nagrody i festiwale

MFF Cannes 2023
Nagroda dla Najlepszego Reżysera
MFF San Sebastian 2023
Najlepszy film w sekcji Culinary Zinema
Cezary 2024
Nominacje w kategoriach:
- Najlepsze kostiumy
- Najlepsza scenografia

INFORMACJE

Reżyseria: Tran Anh Hung

Występują: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Pierre Gagnaire

Kraj produkcji: Francja

Rok produkcji: 2023

Język oryginalny: francuski

Gatunek: dramat

Czas trwania: 135 min

PREMIERA W KINIE 30 Sierpnia 2024

PRASA O FILMIE