2023-06-30

Jedz, pij, oglądaj. Kolacja inspirowana filmem „Bulion i inne namiętności” Tran Anh-Hunga. 28 lipca w Hotelu Monopol w ramach MFF mBank Nowe Horyzonty

Połączenie kina i kuchni to prawdziwa uczta dla zmysłów. Tran Anh Hung w swoim najnowszym, nagrodzonym za reżyserię w Cannes filmie „Bulion i inne namiętności” na pierwszym planie umieszcza francuską kuchnię i bohaterów, którzy bez reszty oddają się pasji gotowania. Jeden z najbardziej sensualnych filmów z jedzeniem w roli głównej będzie miał swoją polską premierę festiwalową na MFF mBank Nowe Horyzonty. Razem z Hotelem Monopol zapraszamy na kolację inspirowaną filmem, która odbędzie się 28 lipca.

Kultywując tradycję kina kulinarnego, rozpoczętą na najlepszych festiwalach filmowych świata, 28 lipca, po seansie „Bulionu i innych namiętności", zapraszamy na wyjątkową kolację inspirowaną filmem. Na gości czekają smaki i aromaty najlepszej francuskiej kuchni, które przeniosą do zmysłowego świata filmu. Bo kino może mieć niezwykły smak!

Film Tran Anh Hunga wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia. Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugenie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. Warto dodać, że za oprawę kulinarną filmu odpowiada Pierre Gagnaire, nagradzany wieloma gwiazdkami Michelin słynny francuski szef kuchni.

Kolację inspirowaną filmem przygotują Justyna Słupska-Kartaczowska (szefowa kuchni, znawczyni i miłośniczka kuchni francuskiej) i Mariusz Kozak (szef kuchni Hotelu Monopol).

Szczegóły wydarzenia:

- 18:00 - seans w sali nr 1 Kina Nowe Horyzonty,  Kazimierza Wielkiego 19a/21, Wrocław
- 20:30 - kolacja w restauracji Hotelu Monopol, Heleny Modrzejewskiej 2, Wrocław

Na gości czeka 5-daniowe menu degustacyjne inspirowane filmem + wino dobrane do każdego dania + bilet na seans w cenie: 420 zł/os | sprzedaż biletów ruszy 6 lipca. Bilety będzie można kupić online oraz w kasach festiwalowych (Kino Nowe Horyzonty, od 19 lipca od godz. 12:00 oraz Dolnośląskie Centrum Filmowe, od 21 lipca od godz. 9:00).

Menu jest dostępne również w wersji wegeteriańskiej - do wybrania przy zakupie biletu. Jeśli mają Państwo diety, alergie, czy jakiekolwiek szczególne preferencje żywieniowe, będą to mogli Państwo zgłosić działowi obsługi widza, który skontaktuje się z Państwem po zakupie biletu.

Organizatorami wydarzenia są: MFF mBank Nowe Horyzonty, Gutek Film (polski dystrybutor filmu) i Hotel Monopol Wrocław.